AFGEWEZEN

Ik heb onze clubkampioen wel eens achter een borreltje zien zitten. Maar altijd na zijn partij, nooit van te voren. Er moest dus iets met hem aan de hand zijn en toen ik in de foyer aan zijn tafel aanschoof, zag ik dat zijn gezicht stond op zeven dagen slecht weer.

“Is er iets met je?” vroeg ik. “Je kijkt zo sip.”

Hij zuchtte. “Je weet dat mijn zoon een heel slimme jongen is. Hij is iets ontzettend belangrijks in de IT, hij schrijft programma’s die misschien tien mensen op de hele wereld kunnen maken. Maar, en dat is het rare van die jongen, zijn interesse gaat daar eigenlijk niet naar uit. Hij is het gaan doen om goed geld te verdienen, maar waar zijn hart echt naar uitgaat, dat is de geschiedenis.

Nu zijn er in de geschiedenis twee theorieën. De een zegt, dat elke gebeurtenis noodzakelijk voortkomt uit een vorige. Een mooi voorbeeld is de marxistische, die de loop der geschiedenis bepaald ziet door de econo-mische factoren, of de theologische, dat alles deel uitmaakt van Gods plan. De andere theorie zegt, dat alles afhangt van toeval. Als Hitler jong was gestorven, was er geen jodenvervolging geweest. Ik voor mij denk, dat de waarheid een beetje in het midden ligt, maar ook dat is een theorie. Probeer ze maar eens te bewijzen.

Nou, dat is mijn zoon aan het doen. Hij heeft de hele wereldgeschiedenis van de laatste honderd jaar opge-slagen in zijn computer en kan daar programma’s op loslaten zoals Toynbees challenge and response, Romeins AMP, de marxistische enz. enz. Dan gaat hij morrelen. Hij verandert een gegeven en doet een voor-spelling over wat er dan moet gaan gebeuren. Die voorspelling is geen gok; die is door een ander programma uitgerekend. Op die manier kun je de plausibiliteit van de theorieën testen. Je kunt de geschiedenis niet over-doen, maar virtueel wel.”

“Maar is dat reden voor jouw somberheid?”

“Ja. Gisteren vroeg hij aan mij wat ik veranderd wou zien. Ja, sorry, ik schaam me er wel voor, maar ik heb heel egocentrisch gereageerd. Mijn vrouw en ik hadden op de televisie gekeken naar een programma over het conservatorium, dat over het toelatingsexamen ging. En ik vroeg hem: gesteld dat er op mijn zeventiende een schaakconservatorium had bestaan, zou ik daartoe zijn toegelaten?

Ik zag mezelf op het scherm toelatingsexamen doen. En ik zag de commissie beraadslagen. Ze wilden me niet hebben. Ach, ik was natuurlijk teleurgesteld, maar ik ben in de loop der jaren toch wel wat gaan twijfelen aan mijn schaakcapaciteiten. Onverwacht kwam het niet.”

“Maar waarom trek je je dat dan zo aan?”

“Weet je wie ze wel hebben toegelaten? Hem!”

En hij wees vol verachting op Patzerhofen.

Kale Harry.

Bezoekers - VCNT

Vandaag 9

Gisteren 32

Week 115

Maand 90

Totaal 56989

Currently are 13 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Please publish modules in offcanvas position.