Vriendschap Door Strijd

opgericht 8 maart 1936
Beekbergen

B5, offer, Jukebox

B5, offer, Jukebox.

Vanavond maar eens proberen om een leuke partij te spelen. Moest mogelijk zijn. Tegenstander: Johan. Dit jaar uit vorm. Afgelopen maandag was daar overigens niks van te merken. In de OSBO behaalde hij een prima overwinning. Ik was, die maandag, getuige van een ‘slot-combinatie’ waarin hij zijn tegenstander kansloos liet. Prachtig. Ik was dus gewaarschuwd.

Als ik dan toch moet spelen tegen iemand van het bestuur, doe dan maar Johan. De overige bestuursleden spelen net zoals ze er uitzien, saai… Johan is meer een aanvallend ingestelde schaker. Openingen altijd verassend. Zo ook vanavond. Na mijn 1. e4, ‘counterde’ hij met 1…. – b5 ! Dat bedoel ik. De toon was direct gezet. Ik bood remise aan maar Johan wou nog eventjes doorspelen…..

De theorie van deze opening was voor mij niet onbekend dus na een zet of 8 had ik een ‘tevreden’ stelling. Langzaam kon ik mijn stukken in stelling brengen om een aanval op de koningsvleugel te plaatsen. Johan had immers kort gerokeerd. Zal ik aanvallen mét of zonder offer?… Mét natuurlijk ! ik moet wel zeggen dat hier voorafgaande ik het niet helemaal juist deed… Verloor bij het afruilen, Paard tegen Loper, ook nog eens een pion. Was niet de bedoeling. Bij een volgende zet van zwart zouden mijn Toren én Dame het slachtoffer kúnnen worden van ‘een vorkje’. Ik liet dit toe, eventueel. Bracht niet mijn Toren of Dame in veiligheid maar speelde: Pion f5!! Twee uitroeptekens. Hoezo onbescheiden? .

Dat Johan daaraan niet gedacht had bewees hij wel met feit dat hij ‘er eens goed voor moest gaan zitten’. Niet het verwachte vorkje werd zijn troef maar hij riep de hulp in van zijn Dame. Df6. Het meissie moest helpen bij de verdediging…de arme schat. Loper x Pion f5 !! Het werd stil in ‘De Hoge Weye” én ‘aan de overkant’... Weer moest Johan ‘aan de bak’. Hij koos voor Pion g x Loper f5. Dame x Loper f5 was volgens de ‘geleerden’, in de analyse (altijd makkelijk), de aangewezen zet om niet verder in de problemen te geraken. (Remise)

Met Toren h6, valt Dame aan, een paar tussenschaakjes met de Witte Dame én ondersteuning van de ‘A-Toren’ op h1 (waar ken ik dat ook al weer van?) kon ik alle stukken afruilen en met een Pion méér het eindspel ingaan. Eindspel ! . Eindspel ? Ik speel nóóit een eindspel !. Kan ik helemaal niet. Meestal is de partij dan al af…….Maar goed, mijn Witte Koning stond ook nog eens ‘lekker’ centraal. Johan, inmiddels bleekjes om de neus, kon niets anders doen dan opgeven. 1 – 0.

Smaakte goed deze winst. Tevreden ging ik naar huis waar ik ‘h 1’ indrukte. Mijn AMI uit 1959 selecteerde de gedane keuze en liet zachtjes ‘Heroes’ van David Bowie, mijn held, door de woonkamer klinken. Ik ging tevreden zitten luisteren en speelde de partij van vanavond nog eens glimlachend na in mijn hoofd...

Volgende week, beker, tot dan..

Bezoekers - VCNT

Vandaag 12

Gisteren 25

Week 12

Maand 452

Totaal 63903

Currently are 16 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

VDS -activiteiten

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Datum : donderdag 20 April 2017
21
22
23
24
25
26
27
Datum : donderdag 27 April 2017
28
29
30
© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Please publish modules in offcanvas position.