Vriendschap Door Strijd

opgericht 8 maart 1936
Beekbergen

Gemiste kans

Harry

Donderdag 2 april 2015

De wedstrijdleider had het programma reeds voorgelezen. Mijn tegenstander voor vanavond: Ron. 20.05 uur. Ron komt binnen om zich af te melden. Ik gaf direct aan dat ik wel ‘oneven’ wou zijn vanavond. (in ieder geval wat puntjes…) Programma werd dus niet gewijzigd. Echter, het wachten was nog steeds op Hans. De wedstrijdleider had geen afmelding van hem ontvangen. 20.15 uur: Nog steeds geen Hans. Het betekende dat ik vanavond toch nog aan de bak moest. Mijn tegenstander was niemand minder dan onze ‘zeer gewaardeerde voorzitter’ Gerald. “Die kan ik hebben” , dacht ik nog… Gerald speelde met wit. Na 1. d4 – Pf6, 2. c4 koos ik voor het Budapester-Gambiet. Het kwam voor het eerst op het bord in een partij Adler-Maroczy, Budapest 1896 en daar dankt het gambiet vermoedelijk zijn naam aan. Dit gambiet kent vele ‘valletjes’. Ook een redelijke vaste regel is dat je een gambiet pion altijd dient te nemen. Dit soort ‘wijsheden’ is niet aan onze voorzitter besteed.

 
Hij liet 2….- e5 ‘staan’ en verdedigde zijn d-pion ‘extra’ met 3. e3 . Een zeer voorzichtig zo niet ‘angstig’ antwoord… Het bracht mij in de gelegenheid om direct het initiatief over te nemen. Wit probeerde de dames te ruilen maar dat zou een verzwakking zijn in het zwarte spel. Met mijn ‘opmars’ van de g-pion verraste ik mijn tegenstander. Ik liet bewust toe mijn ‘eigen rokade’ eruit te halen om met Kf7(!) een solide verdediging te creëren. Gerald speelde op een gegeven moment zijn h-pion op gevolgd door de h-toren zodat hij uiteindelijk gedwongen was om lang te rokeren. Hier had ik op gewacht. Met mijn zet a7 naar a5 en pion zet b6 ‘gooide’ ik deze kant van het bord open en creëerde zo een prachtige ‘open b-lijn’. Toch stond ook mijn Koning niet echt lekker. Gerald probeerde deze met zijn paard ‘lastig te vallen’. Dat lukte hem overigens aardig. Zwart speelde op een gegeven moment Pb4!. Dit leesteken geeft aan dat Gerald hier geen rekening mee had gehouden. Nemen was geen optie want dan kon de dame gevaarlijk binnenkomen gesteund door de toren op b8.
 
Zou niet lekker zijn voor wit. Niet nemen gaf zwart de gelegenheid, met schaak op d3, om het witte paard tot ‘ruilen’ te dwingen waardoor zwart weer even ‘lucht’ kreeg op de Koningsvleugel. Toch had zwart de hulp nodig van wit om helemaal uit de zorgen te kunnen komen… Volgens mij verzuimde wit om de genadeklap te geven. In plaats van mij schaak via d5 te geven , gaf hij met zijn paard schaak via f6. Dit leverde mij een extra ‘tempootje’ op waardoor ik kon binnenvallen met mijn dame op a3 met schaak. Dit was dodelijk en betekende de nederlaag voor wit. Dameverlies kon hij niet meer voorkomen en een paar zetjes erna gaf hij op. Thuis de partij nog ‘bekeken’ en moest concluderen dat Pf6+, door wit, mij inderdaad de winst heeft gebracht. Pd5+ was mijns inziens voor zwart vreselijk geweest. Ik kwam volgens mij dus goed weg. Ik denk dat Gerald zich dit thuis ook zal realiseren. Van sommige tegenstanders wil je niet zo winnen, maar soms………..

Bezoekers - VCNT

Vandaag 8

Gisteren 25

Week 8

Maand 448

Totaal 63899

Currently are 11 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

VDS -activiteiten

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Datum : donderdag 20 April 2017
21
22
23
24
25
26
27
Datum : donderdag 27 April 2017
28
29
30
© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Please publish modules in offcanvas position.