Vriendschap Door Strijd

opgericht 8 maart 1936
Beekbergen

Victor, Vogelpoepje en VDS

(Bericht van Terschelling nr. 97)

Victor de Verschrikkelijke is niet meer. Bij het bekend worden van het overlijden van Kortchnoi schoot me de prachtige anekdote van een schaakvriend (laten we hem Harrie noemen) uit Apeldoorn te binnen. Beiden deden mee aan het NK-snelschaken in Beverwijk.
En u begrijpt het al: Harrie, iemand met een aanstekelijke lach, lootte de Grote .
Hij verloor natuurlijk en als Victor won was hij nog wel eens bereid om een woordje te wisselen over de onderhavige partij. Bij verlies was hij onuitstaanbaar.
In zijn Russisch/Engels, bekend uit de James Bond-films: “You played the same variation as Kasparov against me”. Harrie: “Who the Hell is Kasparov?” En dan die bulderende lach.

Kortchnoi stond bekend om zijn ongelooflijke wilskracht. Als de voetbalmiljonairs, met hun plakplaatjes en hanenkammen, de helft van zijn wilskracht zouden hebben, zaten we nu hoog en breed op het EK in Frankrijk.

Kortchnoi

En dan is er nog ergens een foto van Victor Kortsnoj/Kortchnoi en Frank, lang gezocht, niet gevonden. Bekende grapje. Wie is die man naast Frank?
Wel het boek Victor Kortsjnoi, dertig jaar schaakprofessional in de Sovjetunie, 1977, met een handtekening op zijn foto.

Mijn pogingen om met biologielessen de biobeten onder mijn lezers wat bij te brengen kon op veel response rekenen. De mailbox piepte voortdurend van vreugde. We gaan het wat moeilijker maken. We behandelen in deze sessie camouflage en mimicry. Mimicry is het verschijnsel dat een soort lijkt op een andere, niet verwante soort, en daar zijn voordeel me doet. Bij de meest bekende vorm bootst een ongevaarlijk soort een gevaarlijk soort na. Bijvoorbeeld de zweefvlieg die op een wesp lijkt. Vogels houden van zweefvliegen, niet van wespen.
Ook in het geval van camouflage wordt vaak de term mimicry genoemd, als het dier lijkt op iets wat niet eetbaar is. Het meest aansprekende voorbeeld: de wandelende tak.
Maar nog mooier vind ik dit voorbeeld. Een vlinder die op een vogelpoepje lijkt. Deze nachtvlinder heet prozaïsch de witte eenstaart, een gemiste kans. We zullen deze vlinder nooit met gespreide vleugels zien zitten, bij het landen worden ze gelijk gesloten.

witte eenstaart

Dit zeldzame vlindertje is ongeveer 1 cm groot en verblijdde mij met een nachtelijk bezoekje.
In Engeland noemen ze het geen Birdshit maar een Chinese Character. Als je goed kijkt zie je in het grijze hart een chinees teken.

Nog even terug naar het schaken.
Mijn oude schaakvereniging VDS op de Veluwe had de originele gewoonte om als prijs een bedrukte handdoek te verstrekken en ik heb de vervelende gewoonte om deze handdoeken (ik heb er vele) kant en klaar, met de opdruk goed in het zicht, bij bezoek van schaakvrienden op de logeerbedden te leggen. Toch blijven ze komen…..
En…..nog enige nagekomen berichten van vorige columns.
Ronald de Boer: “Uh, uh, ze moeten er nu een tandje bovenop doen”.
Wielercommentator: “Dat zal veel aarde aan de voeten hebben”.
Ook al is de grafstemming gesloten, Frank: Opgeruimd.
De meeste lezers vonden die grafteksten maar niks. Zeg nou zelf “Rust Zacht” met je rug op een paar houten planken, is dat normaal?

Frank………toch lekker die puntjes

Bezoekers - VCNT

Vandaag 12

Gisteren 16

Week 28

Maand 468

Totaal 63919

Currently are 19 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

VDS -activiteiten

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Datum : donderdag 20 April 2017
21
22
23
24
25
26
27
Datum : donderdag 27 April 2017
28
29
30
© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Please publish modules in offcanvas position.