Vriendschap Door Strijd

opgericht 8 maart 1936
Beekbergen

Oster, Giro en Bremraap

(Bericht van Terschelling nr. 96)

Laatst ben ik naar bejaardentoneel geweest. Liesbeth List en Annemarie Oster traden op met hun programma Tandem en “Tout Terschelling”, met grijs als overheersende kleur, was aanwezig. Ik hield mijn hart vast voor beide dames bij betreden en verlaten van het podium.
Ik bedoel, oudjes en trappetjes zijn geen goede combinatie.

List en Oster

Oma Oster heeft een column, “Mooi Geweest” in de Volkskrant. Best leuk en onderhoudend, ze heeft gezonde zelfspot. In haar laatste cursief vertelt ze over haar “mentor” Yvonne Kroonenberg, die haar tips gaf wat ze sowieso niet moest schrijven in haar columns.
Er wordt mij een spiegel voorgehouden. Daar gaan we:

  • geen wegebbende puntjes aan het eind van een zin …..;
  • geen “ironiserende” aanhalingstekens;
  • geen trouwens of overigens;
  • geen “staande uitdrukkingen”, zoals partijtje meeblazen, hart onder de riem of zeiluitdrukkingen (alle zeilen bijzetten enz.).

Nu gaan we even terug naar de eerste zin van mijn vorige column:
Bij het nachtvlinderen, met lamp en laken of een vlinderval, is de kers op de taart, de slagroom op het toetje, het verschijnen van een pijlstaart, zeg maar de Ferrari onder de nachtvlinders. Drie staande uitdrukkingen in een zin, terwijl ik alleen maar aan wilde geven dat pijlstaarten, crème de la crème zijn.
Nog zo’n uitdrukking: ik leef op een roze wolk. Ik kijk de Giro. Kruuzwik in het roze, mooie opnamen en ik doe mee met het GiroTourspel, maar het meest geniet ik van Juan Antonia Flecha, de verslaggever aan de finish voor Eurosport. Louis van Gaal en Balkenende zijn talenwonders vergeleken bij het Engelse gebrabbel van deze Spaanse oud-wielrenner. Ik wil niet overdrijven maar 80% van zijn woorden verdwijnen als komkommer, tomaat en knoflook in de gazpacho. Kijk, deze staande uitdrukking kan wel door de beugel.
De geïnterviewde renners snappen er ook niets van en geven steevast hetzelfde antwoord: “I thank my team”. Ik geniet en de Tour de France komt er ook nog aan.

walstrobremraap

Dan nog wat Natuurlijke Historie, zo heette dat vroeger. We gaan de bremraap behandelen.
Allemaal opletten. Van de familie Bremraap komen er 10 soorten in ons land voor. Allen zeldzaam tot zeer zeldzaam. Op Terschelling komt op twee plaatsen de walstrobremraap voor. Het is ook verreweg de meest noordelijke groeiplaats van deze enige bremraap op het eiland. De bremraap is een botanische buitenbeentje (oh, wat een heerlijke alliteratie), het is een parasiet, in dit geval woekert de plant op geel walstro. Deze bremraap heeft grote bloemen die een aangename kruidnagel-anjergeur verspreiden. Vroeger werden de jonge spruiten rauw of gekookt als asperges gegeten. Ik heb ook gemerkt dat konijnen er gek op zijn. Ze hebben verleden jaar deze vindplaats in een nacht volledig met de grond gelijk gemaakt of was het een oude Terschellinger, die van asperges met kruidnagel hield?

Frank………

Bezoekers - VCNT

Vandaag 14

Gisteren 27

Week 57

Maand 497

Totaal 63948

Currently are 46 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

VDS -activiteiten

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Datum : donderdag 20 April 2017
21
22
23
24
25
26
27
Datum : donderdag 27 April 2017
28
29
30
© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Please publish modules in offcanvas position.