Vriendschap Door Strijd

opgericht 8 maart 1936
Beekbergen

Tata, Smeltkroes en Shadows

(Bericht van Terschelling nr. 90)

Nu de 70 (lees zeventig!) met snelle voeten dichterbij komt en veel andere creatieve geesten uit het bouwjaar 1947 om mij heen wegvallen, merk ik een toenemende hang naar het verleden. Neem nou het Tata Steel toernooi. Wat mis ik het Hoogovens. Toernooi hoefde er niet eens achter. Tata?! Mijn kleindochter van 11 maanden brabbelt zo iets als ze bij Opa op schoot zit en ik het Nijntje-boek te voorschijn haal.
Op Terschelling doen we dat anders. Beter. Geen RABO-, Doeksen- of Jumbo-, gewoon Brandaris-toernooi. Niets mooier dan een toren (Brandaris) te offeren op h7, gevolgd door de krachtzet Ke1-e2 om de weg vrij te maken voor Ta1-h1, met mat in enkele zetten.
Op 26 januari was het weer zover. Ze kwamen van heinde (Midsland, Hoorn, Oosterend) en verre (Apeldoorn, Deventer, Beaumont lès Valence) om aan dit populaire toernooi mee te doen. De uitslag van deze krachtmeting haalde De Terschellinger, maar ik vind het beter deze met de mantel der liefde te bedekken.
U begrijpt dat de schakers die van verre kwamen zich niet alleen met schaken bezig hielden.
Lange stranterfantjuttertochten, op zoek naar potvis, bijzondere schelpen, barnsteen en ander jutspul.
Extra punten waren te verdienen met de vondst van een eeuwenoude smeltkroes. Alle jaren duiken (let op de woordspeling) de kroezen op na storm en noordenwind, zo ook weer de afgelopen tijd.

Smeltkroes

Een klifhanger: de volgende column zal geheel gewijd zijn aan de smeltkroes…

U zult zich nog afvragen wat je kunt doen met de verdiende jutpunten. Ze konden namelijk worden geruild tegen een plek aan tafel met een exquise gerechtenpalet. Ik zal niet in detail treden, anders wordt het zo druk aan de Oude Duinweg.
Als vier mannen een soort reünie hebben, dan schijnt er altijd een demon uit het verleden te moeten opduiken. Letterlijk of figuurlijk. De films en boeken met dit thema zijn niet aan te slepen. Ik heb een teleurstelling voor jullie. Wij hebben gewoon getoept, Kolonisten, snelschaken, eten/drinken en veel ouwehoeren. Ach, alles wat gezonde kerels doen.
En we hebben, in de herhaling, naar de ultieme cultfilm The Big Lebowski gekeken en weer dubbel gelegen om de scènes en de oneliners. You now entering a world of pain, Pxf7! of Sometimes you eat the bear and well sometimes the bear eats you.

Shadows Foto

Foto: JvO te A.

Ook dit keer weer de Shadows-foto. Aan sommige goede gewoontes moet je niet tornen.

Frank, klaar met alle wasjes

PS Ik ben nog tegen een sterk tje plagiaat aangelopen. En wel deze.
In het boek De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonasson staat deze passage:
Er kwamen meer jaren bij en elke maand kreeg Allan zijn AOW zonder dat hij daar iets voor hoefde te doen….Maar als hij dat en nog iets meer had betaald, bleef er elke maand geld over en wat moest hij daarmee? Allan besloot om het overschot in een envelop naar de autoriteiten terug te sturen…Allan kreeg zijn geld terug en moest beloven dat hij de instanties niet meer lastig zou vallen.

In het nieuwe boek van Hendrik Groen, Zolang er leven is, staat dit:

Mevrouw Hoensbroek is een altijd tevreden vrouw. Zij heeft ooit een poging gedaan om het deel van de AOW dat ze overhield aan het eind van de maand, terug te geven aan de uitkerende instantie door twee briefjes van twintig in een envelop te doen en op te sturen.
Daar raakte het ambtelijke apparaat helemaal van in de war….

Tja, Hendrik Groen is nu 85 en vergeet wel eens wat.

Bezoekers - VCNT

Vandaag 13

Gisteren 25

Week 13

Maand 453

Totaal 63904

Currently are 77 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

VDS -activiteiten

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Datum : donderdag 20 April 2017
21
22
23
24
25
26
27
Datum : donderdag 27 April 2017
28
29
30
© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Please publish modules in offcanvas position.