Giraffennek, Egypte en Weemoedt

(Bericht van Terschelling nr. 89)

Soms kijk ik naar het darts en de darters. En elke keer valt me weer op hoe lelijk ze zijn. Voetballers verminken zichzelf met plakplaatjes, maar de pijltjesgooiers zijn echt zo of komt dit toch door langdurig cafébezoek? In de studio zit een commentator met een giraffennek.
Deze opmerking van hem deed mij door de kamer stuiteren: “Ja, toen ging hij de dubbels missen en raakte hij zijn geloofsovertuiging kwijt”. Heerlijk, “That’s why I love mankind”. (Randy Newman).

Over bijzondere mensen gesproken. Ik heb een boek, een heel groot zwaar boek, eentje die je op de koffietafel legt om indruk te maken, eentje die je kramp in de armen geeft, eentje die je gebruikt om je broek te persen (als je dat wil), kortom, de klassieker over Terschelling: Aestermiede & Wachthuusplak, Veldnamen op Terschelling in duin en polder.

Veldnamen op Terschelling

Een voorbeeld: Rommelgat van Gerrit de With, Deze plek in de duin, gelegen in het Formerumer Bos, was de plek waar Gerrit de With zijn “asemmers&rdquo leegde.

Ook mooi is de beschrijving van Oosterend: Oosterend/Astrein, ook wel Egypte genoemd. Voor deze (spot)naam bestaan verschillende verklaringen die duiden op de afgelegen locatie. Een verhaal zegt dat een man die 84 jaar in Oosterend had gewoond, er trots op was dat hij van zijn leven maar twee keer op West was geweest. Er waren zelfs mensen die de Brandaris nog nooit van dichtbij hadden gezien. Wat moesten de mensen daar ook zoeken, ze hadden toch alles. De auteur van al dit moois is Arjen Kok. “That’s why I love mankind” (Randy Newman).

Iets anders, ik ga wat bekennen. Ik hou(d) niet van moeilijke gedichten. Als ik wil puzzelen neem ik wel het cryptogram uit de zaterdagbijlage van mijn krant.
Deze ontboezeming zal me wel in een vrije val brengen op de eindejaarseruditielijst (ach, tegenwoordig zijn overal lijstjes voor). Humor of ontroeren, maar niet onbegrijpelijk moeilijk en het mag ook best rijmen.

Deze van Levi Weemoedt uit Ken uw klassieken!:
Limerick
Er was eens een kikker in Ommen
(Kan het ú ene klote verdommen?!)

Recensenten en “andere” dichters noemen dit light verse. Ik noem het inventief.

Levi Weemoedt

Of zoiets. Als je heel even denkt aan iemand die er niet meer is:
Bert Schierbeek – Ik denk…
ik denk
als het regent
laat ze niet nat worden
en als het stormt
vat ze geen kou
en ik denk ook
dat denken niet helpt
want je wordt nooit meer
nat noch vat je een kou
want het regent
noch waait ooit
meer voor jou

Frank, makkelijk als rijmwoord

Laatste Nieuws

Bezoekers - VCNT

Vandaag 51

Gisteren 51

Week 214

Maand 51

Totaal 50942

Currently are 54 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

Please publish modules in offcanvas position.