Vriendschap Door Strijd

opgericht 8 maart 1936
Beekbergen

Chaos, Koos en Boekband

(Bericht van Terschelling nr. 85)

Velen van jullie kennen de anekdote wel van de vlinder en de orkaan. Ook wel het vlindereffect genoemd. De vleugelslag van een vlinder in Brazilië kan veel later in Tokio of Texas een orkaan veroorzaken. Dit, om op beeldende wijze zgn. dynamische systemen en de chaostheorie te duiden.
Een vriend van me, die me kent als vlinderaar, kwam met deze fles aandragen.

effet papillon

Effet Papillon

Zo kwam ik er op en ik vroeg me af wanneer en wie deze anekdote de wereld in geslingerd heeft. Dank, Grote Google, Alwetende Wikipedia. Het was wiskundige/meteoroloog Edward Lorenz in 1961. Niet verwarren met Konrad Lorenz die samen met Tinbergen de Nobelprijs won.
Het schijnt dat hij eerst de meeuw als metafoor gebruikte, maar later de meer poëtische vleugelslag van een vlinder. Waar ik me wel in kan vinden.

Poëtisch, daar kunnen we Koos van Zomeren ook af en toe op betrappen in zijn nieuwe boek Alles is begonnen. Koos is mijn favoriete natuur(be)schrijver. Ja, ik weet het, hij is vaak een sombere knorrepot. Mijn aandacht werd getrokken door de orchidee op de boekband (*).
Het onverwacht opduiken van een zeldzame mannetjesorchis onder zijn raam is de rode draad (of moet ik zeggen de schimmel), die door deze bundel loopt.
Een zaadje van een orchidee is niet voldoende voor ontkieming, er is ook een geschikte schimmel in de grond nodig. Het toeval wil dat ik dit weekend weer tegen een zandtulpje aan liep, in verwondering bleef staan en dacht: verder zal niemand dit kunstwerkje zien.

Koos van Zomeren beschrijft dit zo mooi maar dan over zijn mannetjesorchissen.

Ze staan ergens waar nooit iemand komt en als er toch iemand komt zullen ze niet opvallen. Maar publiek? Applaus? Doet het ertoe? Ze staan daar. Ze staan daar goed. Ze staan daar omdat ze daar kunnen staan. Ze staan daar, zou je kunnen zeggen, alleen maar voor zichzelf. Tenzij je gelooft dat niets op deze wereld er alleen maar voor zichzelf kan staan.

Terug naar mijn zandtulpjes, ik was er drie jaar naar op zoek en nu zie ik ze dagelijks, de een nog mooier dan de ander. Zijn er meer dit jaar? Of kijk ik soms beter….?

zandtulpje

Zandtulpje

Ook nog een keertje voor de zandtulpjes: Ze staan daar. Ze staan daar goed. Ze staan daar omdat ze daar kunnen staan. Ze staan……..

Frank, uw mannetje

(*) Hier moeten we even secuur formuleren. Omslag of kaft is het papieren of kartonnen omhulsel. Cover slaan we helemaal over. De boekband bestaat uit het voorplat, de rug en het achterplat. De orchidee van Koos stond dus op het voorplat. Het is maar dat u het weet.

koos van zomeren

Koos van Zomeren

Bezoekers - VCNT

Vandaag 11

Gisteren 25

Week 11

Maand 451

Totaal 63902

Currently are 17 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

VDS -activiteiten

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Datum : donderdag 20 April 2017
21
22
23
24
25
26
27
Datum : donderdag 27 April 2017
28
29
30
© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Please publish modules in offcanvas position.