Vriendschap Door Strijd

opgericht 8 maart 1936
Beekbergen

Bericht van Terschelling 82

Polsbroek, Avondrood en Stamhouder

(Bericht van Terschelling nr. 82)

Polsbroek, het groene hart van Nederland, de zomer van 1959. Een jongetje gaat met zijn Opa ’s ochtends vroeg de fuiken lichten. Vanaf de sloot naast huize Rustoord boomt Opa de schouw door het eendenkroos naar de 1e Wetering. Achter de boerderijen van de lintbebouwing van Polsbroek liggen lange kavels die door 2 weteringen doorsneden worden. Er liggen tientallen betonnen bruggetjes om deze weteringen met paard en wagen en later ook met tractoren over te steken. Met een fuik kon je precies zo’n bruggetje afsluiten en alles wat door de wetering zwom was zo een prooi voor Opa en het jongetje.

Foto niet van FL
Foto niet van FL
Zijn levenlang zal het jongetje zich de opwinding herinneren bij het ophalen van de fuiken. Wat is de vangst vandaag? Zal er paling inzitten?
Dit kwam bovenborrelen bij mijn nieuwe aanwinst: de nachtvlinderval. Een lichtbak van 40x30x30 cm met 2 Blacklight buizen erboven. De bak gevuld met eierdozen, waar de vlinders zich weg kunnen stoppen en het geheel niet een door elkaar fladderend pandemonium wordt. ‘s Ochtends is alles tot rust gekomen en kun je de prachtigste exemplaren fotograferen, op naam brengen en ze natuurlijk weer de vrijheid geven.
Je staat versteld welke kleurrijke schepsels er in het donker rondfladderen.
Dit is het Groot Avondrood (nee, dat is niet het verzorgingshuis van held Hendrik Groen).

Groot Avondrood

Zo verwonder ik me nog dagelijks en dan ben ik weer even het jongetje uit 1959.

Iets anders, ik heb een verbazingwekkend boek gelezen, De Stamhouder van Alexander Münninghoff, een familiekroniek gebaseerd op ware feiten. Het boek beschrijft drie generaties Münninghoff (de zoon, de vader en de grootvader zijn de hoofdpersonen).
Je kunt je amper voorstellen wat de grootvader (de Oude Heer, een rijke industrieel), de vader (een goedgelovige SS’er) en de zoon (Alexander, de stamhouder) meegemaakt hebben.
Zelfs de Kennedy’s kruisten nog hun pad, om maar een klein detail te vermelden. Als je het boek uit hebt, weet je hoe de industrie de politiek v.v. manipuleert met dienst en wederdienst.
Je leest hoe met doorzettingsvermogen maar ook vaak door je reinste toeval een mens er weer boven op kan komen. Je leest wat oorlogservaringen met een mens doen. Te veel om op te noemen. Lezen dus.

De Stamhouder

Over de auteur: Alexander Münninghoff is journalist en was (oorlogs)correspondent in Rusland, Cambodja, El Salvador en voor 1e Golfoorlog. Schreef enige boeken waaronder schaakboeken over Fischer, Euwe en Donner. Zelf is hij ook een verdienstelijk schaker, ik kon met moeite van hem winnen bij een kroegtoernooi in Apeldoorn.

Frank, ook stamhouder en een verdienstelijk snoever

Bezoekers - VCNT

Vandaag 6

Gisteren 27

Week 49

Maand 489

Totaal 63940

Currently are 28 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

VDS -activiteiten

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Datum : donderdag 20 April 2017
21
22
23
24
25
26
27
Datum : donderdag 27 April 2017
28
29
30
© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Please publish modules in offcanvas position.