Vriendschap Door Strijd

opgericht 8 maart 1936
Beekbergen

Bericht van Terschelling 80

Eilandwolk, Botaniseertrommel en Hendrik
(Bericht van Terschelling nr. 80)


Bij mijn favoriete bezigheid, het stranterfanten, keek ik tegen deze wolk aan. Dertig kilometer lang, van West tot het Amelandergat. Er is een zelfs een naam voor,
de eilandwolk.

80 eilandwolk klein

Deze cumuluswolken ontstaan, bij voldoende vocht, door opwarming van het bodemoppervlak en kunnen uitgroeien tot buien. Zo gaat dit op het vasteland.
Is het oppervlak kleiner, de Waddeneilanden, dan gebeurt dit ook in kleinere vorm en ontstaan de eilandwolken.
Wanneer het zeewater in de loop van de zomer voldoende is opgewarmd verplaatsen deze wolken zich boven zee. Dit was wel een hele mooie en daarom mocht hij namens mij optreden in de Natuurexpositie van Staatsbosbeheer. Mijn andere bijdrage naast de foto’s van orchideeën waren de parelmoervlinders.
Tegenwoordig maken we foto’s en gaan we niet meer als een Prikkebeen met een netje achter ze aan, om ze daarna te vervoeren in een botaniseertrommel en ze dan op te prikken. Zo’n botaniseertrommel had ik als dank voor het geven van een lift van een vriendelijke Terschellinger gekregen en ook dit instrument wordt in de Natuurschuur tentoongesteld. Met goegeloeren vond ik deze oude foto.
Let op het opgeschoren kapsel, zoals tegenwoordig gemeengoed is bij de voetballende miljonairs, alleen heeft deze Prikkebeen geen tatoeages.

80 prikkebeen

Misschien heet deze jongeman wel Hendrik, hij ziet er wel braaf uit. Dit is een bruggetje naar Hendrik Groen de nieuwe cultheld van de pensionado’s. Hendrik Groen is de hoofdpersoon uit het boek Pogingen iets van het leven te maken. Hij is de Hollandse Honderjarige-die-uit-het-raam-klom-en-verdween. Niet zo avontuurlijk maar zeker zo recalcitrant. Hendrik (op de cover staat 83 ¼ jaar) neemt ons in dagboekfragmenten mee in zijn leven in het verzorgingshuis.
Met veel humor, vaak ook schrijnend. Hij richt zelfs een “rebellenclub” op tegen de zorgbureaucratie. OMANIDO (Oud maar niet dood) heet de club. Directrice Stelwagen bijvoorbeeld verschuilt zich altijd achter de nooit openbaargemaakte reglementen.
In de krochten van internet woedt een verbeten strijd wie de schrijver is. Arnon Grunberg wordt vaak genoemd. Maar ondertussen wordt het boek al in 6 landen vertaald en er schijnt een tv-serie gemaakt te gaan worden. Kopen en lezen dus (het boek is altijd beter).

80 hendrik groen klein

Frank, NOGOTEBE, nog goed ter been

Bezoekers - VCNT

Vandaag 14

Gisteren 27

Week 57

Maand 497

Totaal 63948

Currently are 64 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

VDS -activiteiten

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Datum : donderdag 20 April 2017
21
22
23
24
25
26
27
Datum : donderdag 27 April 2017
28
29
30
© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Please publish modules in offcanvas position.