Vriendschap Door Strijd

opgericht 8 maart 1936
Beekbergen

Team 1

 Diderick maakte het volgende verslag van de eerste wedstrijd van het eerste.

VDS 1 komt goed weg in Arnhem

Voor dit seizoen heb ik me voorgenomen het goede voorbeeld van Harry te volgen en ook af en toe wat bij te dragen aan de site. Onze eerste Osbowedstrijd van dit seizoen leek me een mooie gelegenheid om dit te doen, ik zit zelf toch altijd veel te weinig achter mijn eigen bord ;)

Op verzoek van de Toren had Erwin donderdag zijn partij al vooruit gespeeld en deze partij is in remise geëindigd. Het eerste halve puntje was dus alvast binnen.

Vrijdagavond moesten er dus nog zeven partijen gespeeld worden en om acht uur zaten we netjes klaar achter de borden, al werd ons verteld dat de wedstrijd eigenlijk om kwart voor acht zou moeten beginnen. Alleen Harm was er nog niet, hij stond vast in de file. Uit de openingen viel nog weinig op te maken. Geen van de VDS’ers leek veel beter of slechter te staan.

Halverwege de avond zag het er wat minder rooskleurig uit. Henk leek in moeilijkheden op bord 2, ikzelf stond een pion achter en een stuk minder actief en Harm, die om tien over half negen binnenkwam, had logischerwijs een grote achterstand op de klok. Verder stond niemand van ons echt beter.

George was volgens mij als eerste klaar op bord 1. Zijn tegenstander had in de opening een pion geofferd, en George moest zich lang verdedigen. Uiteindelijk kwam hij er goed uit door de pion terug te geven en stond iets beter, maar hij had bijna geen tijd op de klok meer en dus werd er remise overeengekomen.

Henk op bord 2 moest vlak daarna helaas zijn koning omleggen; in een Koningsgambiet besloot Henk met zwart zijn pion te verdedigen, dit ging lang goed, maar uiteindelijk brak wit door en won de partij. Hierna verloor ook Carlo op bord 5 zijn partij. Hiervan heb ik heel veel gezien maar volgens mij kwam hij in moeilijkheden door een witte loper op g6 die zijn koning naar f8 dwong en zo de rokade onmogelijk maakt. De zwarte koning was hierna nooit helemaal veilig. De tussenstand werd zo dus 3-1 voor de Toren.

Ikzelf op 4 was de volgende die klaar was. Ik was wat beter uit de opening gekomen maar werd een tikkie inhalig toen ik kans zag een centrumpion van wit te winnen. Dit lukte wel, maar mijn stukken kwamen op vreemde velden terecht en 10 zetter later stond ik een pionnetje achter en stonden mijn stukken nog steeds op slechte velden. Gelukkig gaf mijn tegenstander me de kans om mijn toren in te wisselen voor Paard en Loper, en kwamen we in een eindspel van Toren+Paard+Loper tegen Toren+Toren. De witte torens konden weinig beginnen, en ik kon de partij langzaam naar me toe trekken.

Op Bord 8 bij Johan was iets bijzonders aan de hand: Johan stond zeeën van tijd voor! Beide partijen hadden de partij rustig opgebouwd uit een Italiaanse opening, maar in de tijdnoodfase had Johan nog tijd genoeg om een mooie aanval op te zetten en zo de partij te winnen: 3-3 en de spanning is terug.

Harm op bord 7 begon dus met een behoorlijke tijdsachterstand aan zijn partij, maar hier leek hij weinig last van te hebben. Hij stond lang iets beter, en op een gegeven moment besloot zijn tegenstander een stuk te geven voor 3 pionnen. Dit leek even gevaarlijk, maar Harm manoeuvreerde rustig met zijn paard en kreeg uiteindelijk de kans de pionnetjes één voor één terug te winnen en hiermee ook de partij. Ineens stonden we dus 4-3 voor, terwijl het er lang niet zo uitzag.

Alleen Bert was nu nog bezig op bord 3. Eerder in de partij had hij al tweemaal een remiseaanbod gehad, dat hij van teamleider Carlo moest afslaan gezien onze achterstand. Bert probeerde plannen te vinden om de partij te winnen, maar dit kostte veel tijd, en toen Harm klaar was schaakte hij al een aardig poosje met minder dan een minuut, terwijl zijn tegenstander nog flink wat minuten op de klok had. Hij had een stuk geofferd voor twee vrijpionnen die werden geblokkeerd door het zwarte Paard en de zwarte Koning. Beide spelers hadden ook nog een Dame op het bord. Zwart was zo onder de indruk van deze vrijpionnen dat hij de zetten besloot te herhalen, en zo eindigde de partij in remise.

Dit betekent, dat wij met 4.5-3.5 wonnen en ik denk, dat we daar zeker niet over mogen klagen.

Bezoekers - VCNT

Vandaag 15

Gisteren 27

Week 58

Maand 498

Totaal 63949

Currently are 68 guests and no members online

Links

      

SCHAAKSITE.NL

VDS -activiteiten

ma di wo do vr za zo
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Datum : donderdag 20 April 2017
21
22
23
24
25
26
27
Datum : donderdag 27 April 2017
28
29
30
© Copyright 2019 | Vriendschap Door Strijd

Inloggen!

Als je bent ingelogd krijg je meer mogelijkheden in het menu!